Slikken

De ortho zegt dat ik eerst anders moet leren slikken....

Bij afwijkend slikgedrag ligt de tong meestal laag in de mond. Tijdens de slikbeweging wordt de tong tegen of tussen de tanden geperst en dit heeft een nadelige invloed op vorm van de kaak en de stand van het gebit.

WAT IS OMFT?

Een afwijkend slikpatroon, duimen, tongpersen of ademen door de mond kunnen de mondspieren uit evenwicht brengen. De vorm van de kaken en de stand van de tanden kunnen zich aan dit verkeerde evenwicht aanpassen en scheef groeien. De OMFT-specialist (logopedist) herstelt dit afwijkende mondgedrag met oro-myofunctionele therapie (OMFT). Deze therapie corrigeert de functies van de betrokken spiergroepen. De OMFT-specialist kan afwijkend mondgedrag afleren, de tongpositie corrigeren en een correcte slik en articulatie aanleren. Het weer in evenwicht brengen van alle mondspieren is dus het doel.

De logopedist werkt met u aan het veranderen van de gewoonten van onder meer het slikken en aan het herstel van het evenwicht van de mondspieren. De tandarts of orthodontist werkt aan de vorm van uw gebit door het aanmeten van bijvoorbeeld een beugel. Wij werken altijd nauw samen met uw tandarts of orthodontist.

WEETJES OMFT

Zomaar een paar interessante weetjes die met oro-myofunctionele therapie (OMFT) te maken hebben:

  • We slikken gemiddeld tweemaal per minuut wanneer we wakker zijn en éénmaal per minuut wanneer we slapen. Gemiddeld slikken we in 24 uur dus meer dan 2.000 keer.
  • Een goede tongligging boven in de mond zorgt voor 70% van de breedtegroei van de bovenkaak.
  • Wordt de bovenkaak smaller, dan wordt ook de neusdoorgang smaller
  • Suikers zorgen ervoor dat de spierkracht in het lichaam afneemt. Dat geldt dus ook voor de spieren in de mond. Drink of eet 30 minuten voor aanvang van een OMFT-behandeling of een oefenmoment daarom geen zoetigheid.