Brok in de keel

Ben je nog steeds verkouden?

Een globusgevoel is het gevoel dat er iets in de keel zit wat niet weggeslikt kan worden. Het kan voelen als een slijmprop of een graat die in de keel zit of als een band om de keel. Daarnaast kan de keel branderig, pijnlijk of geïrriteerd aanvoelen en kan het slikken moeizaam verlopen.

Iemand die een globusgevoel heeft, heeft vaak de neiging om steeds de keel te schrapen, te kuchen of veelvuldig te slikken. Bij een globusgevoel zal de KNO-arts geen lichamelijke afwijking vinden en u over het algemeen verwijzen naar een logopedist voor behandeling.  Binnen onze praktijk is het specialisme aanwezig om deze klacht te behandelen.

Wat doet de logopedist

Binnen onze praktijk heeft Hetty Braam zich gespecialiseerd in manuele larynxfacilitatie, een techniek die gebruikt wordt bij het elimineren of verhelpen van een globusgevoel, slikklachten en stemproblemen. Na een intakegesprek wordt het hoofd-halsgebied onderzocht om na te gaan of er sprake is van een verhoogde spierspanning in rust. Daarnaast zal er onderzoek gedaan worden naar het stemgebruik van de cliënt. Vaak wordt manuele facilitatie gecombineerd met een reguliere logopedische behandeling waarbij er oefeningen worden gedaan ten aanzien van de ademhaling en het stemgebruik.