Hoesten, benauwdheid en problemen met de stem of met slikken

Ik blijf maar last houden bij het praten

Corona is een longziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Omdat corona een luchtweginfectie is en de stembanden zich in de luchtweg bevinden, kunnen de stembanden ontstoken of geïrriteerd zijn.

Ook door lang en stevig hoesten, kunnen de stembanden overbelast en geprikkeld zijn. Als u bent beademd en de stembanden beschadigd zijn door de beademingstube heeft u wellicht hierdoor de stemklachten gekregen. Tot slot zijn vermoeidheid, een andere ademhaling of spanning nog redenen waardoor de stem zwakker kan klinken. 

Mensen hebben na herstel van corona, vaak nog klachten die langdurig kunnen aanhouden. Dit heeft meestal te maken met vermoeidheid, benauwdheid, chronisch hoesten of verlies van spierkracht.

In sommige gevallen herstelt de stem vanzelf. Wanneer stemklachten aanhouden of voor hinder zorgen, kan Klinq u verder helpen. Onze logopedisten helpen u graag bij het aanleren van ademhalingstechnieken. Zij kunnen u adviseren en oefeningen aanbieden bij benauwdheid of als u te weinig kracht hebt om te hoesten of veilig te slikken.

Revalidatie verloopt het snelst als de behandeling van de klachten op verschillende fronten wordt opgepakt. Zo kan naast de behandeling door de logopedist, een fysiotherapeut u ondersteunen bij de ademhaling in beweging en verbetering van de longfunctie en spierkracht. Een diëtist kan u helpen met voedingsondersteuning en een psycholoog of maatschappelijk werk ondersteunt u bij de psychische verwerking.

Klinq werkt voor de behandeling van klachten na corona samen met Fysiotherapie De Leeuwerik in Hoogeveen, Fysiotherapiepraktijk De Vonderkampen in Beilen en Westerbork en diëtist Jessie Haandrikman van Diëtistenpraktijk Drenthe.