Stemproblemen

Hoe lang duurt het voor mijn kind van de heesheid af is?

Stemproblemen bij kinderen

Wanneer kinderen een stemprobleem hebben, gaat het vaak om een hese of schorre stem. Meestal wordt dit veroorzaakt door verkeerd stemgebruik of stemmisbruik.

Na een feestje, voetbalwedstrijd of kamp kan het wel eens voorkomen dat uw kind hees of schor is. Wanneer deze hese of schorre stem blijvend is, kan het goed zijn het stemgebruik eens te laten beoordelen door een logopedist. Een hese of schorre stem ontstaat doordat de stembanden niet meer goed sluiten. Er komt dan teveel lucht vrij tijdens het spreken, waardoor de stem hees klinkt.

Wij kunnen tips en oefeningen geven om het stemgebruik en de stemkwaliteit te verbeteren en toekomstige stemproblemen te voorkomen.

Stemproblemen bij volwassenen

Verkeerd stem geven kan ertoe leiden dat er een hees, schor of krakerig stemgeluid ontstaat. Ook kan de stem helemaal wegvallen tijdens spreken of minder krachtig zijn. De stembanden sluiten niet meer goed, waardoor de stem niet meer helder klinkt. Dit kan een tijdelijk probleem zijn, bijvoorbeeld na intensief gebruik of tijdens een verkoudheid of keelontsteking. Indien het stemprobleem echter langere tijd aanwezig is of een belemmering geeft in het dagelijks leven (bijvoorbeeld niet meer goed les kunnen geven als docent), is het raadzaam een logopedist te bezoeken.

Wij beoordelen of de techniek van het spreken juist is. Wij geven adviezen ten aanzien van de stemhygiëne en het stemgebruik en er worden oefeningen gedaan om de manier van stem geven te optimaliseren met als doel de kwaliteit van de stem te verbeteren.

Wanneer de techniek van het spreken goed is en er toch een afwijkende stemkwaliteit is, kan er sprake zijn van een organische oorzaak voor het stemprobleem, zoals stembandknobbels (verdikking van de vrije stembandrand), een poliep (een vochtophoping of littekenweefsel in de stemband) of andere afwijkingen aan de stembanden of het strottenhoofd. In extremere gevallen kan er sprake zijn van kanker in het hoofd-/halsgebied of een stembandverlamming (één of beide stembanden staan hierbij stil). De KNO-arts kan dit onderzoeken door middel van flexibele laryngoscopie (FEES). Indien nodig zullen wij u terugsturen naar de huisarts voor verwijzing naar de KNO-arts. De KNO-arts doet dan verder onderzoek en bepaalt de behandeling. Ook wanneer er twijfels bestaan bij de klacht zullen wij een onderzoek bij de KNO-arts voorstellen.

Voor behandeling bij genderdysfonie kunt u ook bij ons terecht. Dit houdt in dat een transseksueel ervaart dat de stem niet (meer) bij hem of haar past.

Een voorbeeld van een mogelijke stemoefening is Lax Vox, zie dit filmpje.